środa, 6 czerwca 2012

2. Ciasto rabarbarowe.

Kto mnie zna, ten wie, że uwielbiam piec i gotować. Najchętniej zaszyłabym się w kuchni i z niej nie wychodziła. Mamy mnóstwo owoców sezonowych, więc trzeba to wykorzystać :)
Truskawki, truskawkami, ale pojawił się rabarbar ! Mama zakupiła go dziś sporą ilość, tak więc część poszła na kompot, a część w moje władanie. Zamiast tradycyjnej tarty, skończyło się na wariacji na temat szarlotki ;)
Ciasto wygląda pięknie, ma kolor taki jaki powinno mieć :)


Wyjęte prosto z piekarnika prezentuje się właśnie tak.



PRZEPIS:

Składniki

50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
30 dag margaryny
3 żółtka
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
starta na tarce skórka z cytryny
1 kg rabarbaru
25 dag (1 szklanka) cukru do rabarbaru
cukier waniliowy
2-3 łyżki tartej bułki
4 białka
20 dag (niepełna szklanka) cukru do piany


Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtka i cukier puder. Połączyć składniki. Ciasto schłodzić
w lodówce.
Umyty rabarbar oczyścić z włókien, pokroić na drobne kawałeczki i rozgotować z cukrem,
nieco odparowując. Trochę więcej niż połowę ciasta wyłożyć do tortownicy (dno i boki do
połowy wysokości) i podpiec w gorącym piekarniku.

Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, posmarować rabarbarem, ponownie posypać bułką,
a następnie kruszonką z pozostałego kruchego ciasta. Wstawić do piekarnika i dopiec na
rumiano. Ubić pianę z białek, dodając w trakcie ubijania cukier.

Zrumienioną szarlotkę wyjąć, przykryć pianą i ponownie wstawić do piekarnika
(przestudzonego i nastawionego na najmniejszy płomień).

Gdy piana zmieni kolor na jasnosłomkowy, szarlotkę wyjąć.

SMACZNEGO ! :)

1 komentarz:

  1. ojaaa ale cuda! :) moja mama kiedyś zrobiła takie pyszne ciasto rabarbarowe, ale z kruszonką i posypane cukrem-pudrem. Z pianą z białek jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń